Miljö & återvinning

Du sorterar, vi återvinner

Sopsortering

I Vetlanda och Sävsjö sorteras matavfall och restavfall och läggs i soptunnan eller i underjordsbehållaren. Detta kallar vi för kärlavfall. Tidningar och förpackningar ska lämnas på återvinningsstationen. Fylld soppåse får vara upp till 120 liter i volym och får väga högst 10 kg.

Matavfall

avfallspase I gröna påsar ska endast matrester läggas. Exempel är potatisskal, kaffesump, frukter, grönsaker, tepåsar, kött, ben, skaldjur och skal, fett, margarin, ost, äggskal och matolja. Även snittblommor kan läggas i påsen.

Restavfall

avfallspasarRestavfall  blir över efter att man sorterat ut förpackningar, tidningar, matavfall och farligt avfall. Exempel på restavfall är blöjor, intimskydd, dammsugarpåsar, diskborstar, porslin, keramik, muggar, dricksglas, kattsand, kall aska, kuvert, hundbajspåsar, tandborstar, snus, fimpar, böcker med hård rygg, textiler, skor, leksaker (ej elektriska), matbestick, tuggummi, stearinljus, torkpapper, rengöringstrasa och även krukväxter

Påsarna ska vara knutna med två knutar

Gröna och röda påsar delas ut av renhållningsentreprenören. Sopkärl, storbehållare och extrasäckar får enbart fyllas med gröna och röda påsar, samt övrigtfärgade påsar som tillhandahålls i affärer. När du behöver nya påsar ska du knyta en påse av önskad färg på din soptunna. Då lämnar entreprenören en rulle vid nästa soptömning.

Avfall som aldrig får lämnas som kärlavfall

Löst avfall som inte är förpackat i påsar, grovavfall, farligt avfall, el-avfall, läkemedelsrester, smittförande, explosivt och radioaktivt avfall, samt trädgårdsavfall, slam och latrin. Förpackningar och tidningar ska lämnas på återvinningsstationerna.

Vart tar avfallet vägen?

Kärlavfallet transporteras till ett automatiskt sorteringsverk, där påsarna med hjälp av optiska kameror, separeras beroende på färg. Gröna påsar transporteras vidare till en rötningsanläggning. Det blir biogödsel och fordonsbränsle. Röda påsar och övrigt färgade påsar går till en sopförbränningsanläggning.

Länkar: