Miljö & återvinning

Du sorterar, vi återvinner

Trädgårdsavfall

Vad gör jag med mitt trädgårdsavfall? Nedan finns några alternativ, välj det som passar dig bäst!

Du är alltid välkommen att lämna ditt trädgårdsavfall på Flishult. Vi tar hand om det och komposterar det till matjord, som du sedan kan hämta gratis.

Öppettider på Flishult är måndag-fredag  7-16, lördag 8-15. Under perioden 15 mars – 15 november är det även öppet på onsdagskvällar till klockan 19.

Råd och tips om kompostering

Kompostering är naturens egen metod att ta hand om sitt avfall. Man kan välja att lägga allt sitt trädgårdsavfall i en hög och låta tiden ha sin gång, eller välja någon form av behållare. Med en kompostbehållare och konstens alla regler får man ett snabbare resultat. En enkel träkonstruktion för trädgårdsavfall bygger man lätt själv. Det går annars att köpa en färdig behållare, det finns flera modeller att välja på.

En oisolerad behållare med lock

I denna behållare komposteras både trädgårdsavfall och hushållsavfall men inte kött, fisk och skaldjursrester.

En varmkompost

I en isolerad behållare som är anmäld till kommunens Miljö- och byggförvaltning går det även bra att kompostera kött-, fisk-, och skaldjursrester.

Lämpligt att kompostera

Växtrester, gräsklipp, löv, blast, bark, barr, häckklipp, grönsaksrester, små mängder siktad träaska, och sågspån.

Olämpligt i komposten

Sjuka grenar och växter, tyg, kalk i större mängd, gyttja, sand och lera, fimpar och tobaksaska, latrin, kattsand (parasiter dör inte).

Få ditt trädgårdsavfall hämtat!

Beställ tjänsten genom att fylla i formuläret nedan eller ring Kundservice!

Vad ingår i tjänsten?

I abonnemanget ingår hämtning av klippt gräs, löv, grenar varannan vecka under säsongen. Avfallet samlar du i ett 370 liters brunt sopkärl. Dagen då hämtning ska ske ställer du ut kärlet vid tomtgränsen så att transportbilen lätt kan tömma det. Extra tömning går att beställa direkt av Kundservice. Detta beställer du minst en vecka i förväg.

Om kärlet tillfälligt inte räcker till finns det även möjlighet att utan föregående anmälan lämna trädgårdsavfall i extra säckar. Kostnaden för extra säck framgår av renhållningstaxan.

Vad kostar det?

För 590 kronor inklusive moms får man 16 hämtningar av trädgårdsavfall från april till november. När man beställt abonnemang och fått beställningen bekräftad kan man antingen själv hämta sopkärlet från Flishults avfallsanläggning eller får man det hemkört för 215 kronor. Abonnemanget gäller tills vidare. Om man beställer efter säsongen börjat betalar man bara för de tömningar som återstår från att beställningen är bekräftad. I kärlet får du endast lägga löst trädgårdsavfall, inga plastsäckar eller påsar.

Renhållningstaxan hittar du här.

Varje tecknat abonnemang löper automatiskt vidare till nästa hämtningssäsong och kärlet får stå kvar hos abonnenten även under mellanperioden.

Tömningsdagar

Som abonnent meddelas du per brev cirka två veckor före hämtningsperiodens början om årets ordinarie tömningsdagar. Om du tappar bort informationsbrevet kan du även hitta information om tömningsdag på din faktura.

Om den ordinarie tömningsdagen infaller under en helgdag kan hämtningsdagen bli ändrad. För att vara säker på att kärlet blir tömt bör du ställa fram kärlet senast klockan 05.00 dagen innan din ordinarie hämtningsdag och låta kärlet stå framme tills det är tömt.

Övrig information

Avslutat abonnemang

Trädgårdskärlet ägs av den kommunala renhållaren. Vid avslutat abonnemang ska du lämna tillbaka det rengjorda kärlet lämnas på Flishults avfallsanläggning eller så hämtas det av renhållaren mot den avgift som anges i taxan.

För att trädgårdsavfallet ska hämtas
 1. måste du ställa ut trädgårdskärlet vid tomtgränsen eller högst en meter ifrån tomtgräns, från klockan 06.00 på tömningsdagen. Eventuella extra säckar ska vara placerade bredvid kärlet.
 2. får tunnan endast innehålla organiskt avfall från trädgården. Du får inte slänga jord och sten i kärlet, undantaget är jord och smågrus som oundvikligen hänger med rötterna vid trädgårdsrens. I kärlet får inte finnas plastpåsar, plastsäckar eller rester av dem.
 3. får kärlet inte vara överfyllt eller för tung och locket ska vara helt stängt. Extra säck ska vara vattentålig och får inte väga mer än 15 kilo. Ordentligt sammanbuntade kvistar får du också lämna för avhämtning. Enskild bunt får ha en längd upp till 1,2 meter och max vikt 10 kilo. Bunt debiteras som extra säck.
Hjälp renhållaren!

Om det är minusgrader kan innehållet frysa fast i kärlet. Detta gör det mycket svårt att få kärlet helt tomt vid tömning. Finns det möjlighet att vid minusgrader förvara kärlet i till exempelvis garage eller förråd innan hämtningen kan det underlätta vid tömningen.

 

Före 31 maj 2019 är det extra förmånligt att beställa ett abonnemang på ett trädgårdskärl. Passa på du också att få ditt trädgårdsavfall hämtat vid tomtgränsen.

Detta gäller:
 • Du betalar halva priset för ett abonnemang säsongen 2019.
 • Erbjudandet gäller dig som inte har ett abonnemang på trädgårdskärl.
 • Vi kör ut ditt kärl utan kostnad.
 • Erbjudandet gäller om du beställer före 31 maj.
 • Du beställer ett abonnemang genom att ringa Kundservice  telefon 0383-76 38 00.
 • Vi kör ut kärl på måndagar och tisdagar i första hand.
 • Under en säsong ingår 16 tömningar, men beroende på när du beställer ditt kärl kan antalet tömningar vara färre.
 • Om du inte säger upp ditt abonnemang när säsongen är slut löper det vidare till ordinarie kostnad.

 

 

 

 

Från och med våren 2019 är det Sävsjö kommun som ansvarar för trädgårdstipparna. Det finns trädgårdstippar i Sävsjö, Rörvik och Stockaryd. Öppettiderna är lördagar 11, 18, 25 maj samt 15 och 29 juni mellan klockan 10 och 14.

Ristippen i Vrigstad stängd sommaren 2019

Från och med 20 maj 2019 kan du inte lämna trädgårdsavfall på ristippen i Vrigstad. Vi ska städa och tömma området innan vi bygger om till den nya sortergården. I augusti är du välkommen igen! Vi hänvisar till Sävsjö kommuns andra ristippar i Sävsjö, Stockaryd och Rörvik eller till Flishults avfallsanläggning. Du kan också beställa ett abonnemang på ett trädgårdskärl, som vi tömmer vid tomtgränsen. Kontakta kundservice 0383-76 38 00.

Vid frågor om Sävsjös trädgårdstippar är du välkommen att kontakta Sävsjö Kommuns växel, telefon: 0382-152 00

Du hittar också information på Sävsjö kommuns webbplats.

 

Beställning Trädgårdskärl

Beställning Trädgårdskärl

Under kampanjen fram till 2019-05-31 är utkörning av trädgårdskärl gratis. Klicka för alternativet hemkörning.