Ändrade sophämtningstider Kristi Himmelsfärdshelgen   Läs mer

Besime blev årets kvinnliga förebild!

8 mars, 2019

Besime blev årets kvinnliga förebild!

Hurra hurra! Årets kvinnliga förebild blev Besime Becovic hos oss på Njudung Energi! Så roligt tycker vi att Besimes kompetens och arbetssätt uppmärksammas och uppskattas. Njudung Energi verkar i en traditionellt mansdominerad bransch, och att ha framgångsrika kvinnor som förebilder hos oss känns extra roligt att berätta om just idag på Internationella kvinnodagen.

På torsdagseftermiddagen överraskade Vetlanda Posten med blommor och gratulationer och vi instämmer stolt i hyllningarna. Det var en överraskad pristagare som tog emot:

Oj, det trodde jag inte. Jag var så stolt över att bara bli nominerad. Nu gjorde ni min dag, sa en rörd Besime.

Vill bryta normer

På internationella kvinnodagen finns det anledning att, inte bara fira Besime, utan också tänka till lite extra över kvinnors roller och villkor i arbetslivet. 29 procent kvinnor av 130 anställda. Två kvinnor i ledningsgruppen. Svårigheter att rekrytera kvinnor till tjänster som ingenjörer, elektriker och drifttekniker. Så ser det ut på Njudung Energi.

–  Vi jobbar för att kvinnorna i de traditionellt manliga yrkena ska bli fler, säger Susanne Hedberg, HR-chef. Att ha blandade grupper är bra för arbetsklimatet och vi vill gärna vara med och försöka bryta de normer som finns kring kvinnligt och manligt i arbetslivet. Men även om vi är öppna för att anställa kvinnor finns det ju inte så många som utbildar sig i de här branscherna och därmed blir utbudet av kvinnliga sökanden väldigt litet.

Löneskillnader

På Njudung Energi är genomsnittslönen 6 procent högre för män än för kvinnor. Detta kan jämföras med siffrorna för hela landet, som ligger på 11,3 procent.

–  Men då har vi räknat in alla yrken i den jämförelsen, säger Susanne Hedberg. Skulle vi istället jämföra lönen för män och kvinnor i likartade roller på företaget, vilket ju är mer intressant, har vi jämställda löner.

Likabehandlingsplan

Som kommunalt bolag jobbar Njudung Energi efter kommunens likabehandlingsplan, som tar upp viktiga ämnen som diskriminering, hälsa och att till exempel kunna kombinera föräldraskap med arbete på ett bra sätt.

–  Detta är frågor vi alltid jobbar med, men en sån här dag som internationella kvinnodagen tar vi chansen att lyfta de här frågorna lite extra och det tycker jag är bra, säger Susanne Hedberg. Att Besime vann den hedersamma titeln Årets kvinnliga förebild inspirerar verkligen till att fortsätta arbetet.