Labbet stängt vecka 30   Läs mer

Grovsopor hör hemma på Flishult

11 december, 2018

Grovsopor hör hemma på Flishult

När du har bytt ut din soffa, kasserat din gamla cykel eller vill bli av med din knäckta bandyklubba, då ska de här grejerna ut till återvinningscentralen på Flishult.

Du är välkommen att själv köra dit dem. Flishult har generösa öppettider och du kan lämna ditt grovavfall utan kostnad 12 gånger per år.

Du kan också använda dig av Njudung Energis fina service att få ditt grovavfall hämtat vid tomtgränsen. Då måste du ringa och boka hämtning, 0383-76 38 00 senast tre arbetsdagar innan hämtningsdagen. Hämtningarna ingår i ditt renhållningsabonnemang. Bor du i hyreshus – kolla med din fastighetsägare vilka rutiner som gäller.

Vilka dagar som gäller för hämtning i ditt område och vad du kan få hämtat hittar du på njudung.se

Återvinningsstationen på Stens väg stänger

Grovsopor hör inte hemma på återvinningsstationen!

På grund av den enorma nedskräpning som blivit på ÅVSen vid Stens väg har FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, beslutat att stänga stationen från och med vecka 3 2019.

Vi vill gärna tipsa om de andra återvinningsstationerna som finns i Vetlanda. Men samtidigt vara tydliga: Här ska du kasta förpackningar, glas och tidningar – inget annat!

Varför ska det bara vara förpackningar, glas och tidningar på en ÅVS?

Förpacknings- och tidningsinsamlingen har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns. Tanken är såklart att avfall ska komma till nytta som någon form av ny resurs. Insamlingssystemet finansieras huvudsakligen med hjälp av förpackningsavgifter som producenterna, det vill säga företag som importerar varor, fyller en förpackning och säljer en vara, betalar. Därför ska inget annat avfall hamna på ÅVSen.

Att kasta annat än förpackningar och tidningar på återvinningsstationen ser inte bara skräpigt ut, utan innebär också en enorm kostnad och arbetsinsats för att städa och forsla bort saker som inte hör hemma där. Pengar som exempelvis kommunerna, FTI eller fastighetsägarna skulle kunna använda till betydligt roligare saker. Enligt lagen är nedskräpning dessutom ett brott, som ger böter till den som orsakat det.