Hur sorterar du?

18 april, 2018

Hur sorterar du?

Handen på hjärtat – hur bra är du på att sortera dina sopor? Varje år görs en plockanalys av våra röda och gröna påsar och resultatet visar att vi kan bli bra mycket bättre än vi är.

Som ett led i vårt uppföljningsarbete gör vi varje år stickprovskontroller på vad som finns i de röda och gröna påsar som kommer till Flishult. Och det är en hel del som hamnar i påsarna som egentligen inte platsar där. Förpackningar är det vi är sämst på att återvinna, de hittar vi ofta i röd påse. Dessutom kastar vi mycket matavfall och även farligt avfall i våra röda påsar.

Farligt avfall i miljöboxen

– De röda påsarna (som ju kan vara vilken färg som helst utom grön) är till för restavfall och de gröna för matrester, säger Peter Ferenczy, projektledare på Njudung Energi. Förpackningar lämnar du på FTIs återvinningsstationer och farligt avfall lägger du i din röda miljöbox, som du får gratis av oss. Du kan också lämna farligt avfall på Flishult. Farligt avfall är det som är viktigast att sortera ut, det hör inte hemma i röd påse!

Att göra så rätt man bara kan

Att få alla att sortera allting rätt är inte möjligt. Men om alla gör så rätt de bara kan är det en bra början. Men varför är det då så svårt att göra rätt? Peter Fereczy pratar om okunskap, man vet helt enkelt inte hur olika sopor ska sorteras. Men också ren tanklöshet och kanske hur man ska lösa sorteringen praktiskt hemma under diskbänken kan vara orsaker.

– Man kan säkert känna en osäkerhet, både vad gäller hur sorteringen ska göras, men också vad det tjänar till för nytta, säger Peter Ferenczy. Många tror ”att min lilla insats gör ändå ingen skillnad”, men det är ju när alla hjälps åt som det verkligen kan bli förändring. Nyttan är ju solklar – ju fler förpackningar vi återvinner, desto mer material kan vi använda igen och ju fler sopslag som kommer till rätt ställe desto snällare är vi mot miljön.

Är du osäker på hur dina sopor ska sorteras finns det information på njudung.se, på ftis sida eller på sopor.nu. Du är alltid välkommen att kontakta Njudung Energi om du har frågor.

Så här gör vi plockanalyser

Plockanalyserna på Flishult görs av medarbetare på Njudung Energi. Tjugo påsar i varje färg per sopbil öppnas manuellt. Innehållet delas upp i olika sopslag och vägs. Allt protokollförs och resultatet kan visas per område.

Målet är att felprocenten ska minska till under tio procent. Felprocenten idag varierar något, men ligger tyvärr över 30 procent när det gäller förpackningar och matavfall i restavfallpåsar.