Kjell väljer fjärrvärme

3 juni, 2019

Kjell väljer fjärrvärme

Kjell Sandberg på Kjells fastighetsservice är en känd företagarprofil i Vetlanda. I höstas började han byta ut uppvärmningen i sina fastigheter och nu har 17 av 18 hus installerat fjärrvärme. 101 hyresgäster har fått en miljövänlig och säker uppvärmning.

– Fjärrvärme är rent och snyggt och det fungerar, säger Kjell. Och det har gått snabbt från det att jag beställde, vi har en bra kommunikation med Njudung Energi och vi träffas innan för att se hur installationen ska göras och sen går det fort att börja gräva.

Självklart alternativ

Värmesystemen i Kjells fastigheter bestod tidigare av värmepumpar och oljepannor. Alla till åren komna och inte så effektiva, vare sig ekonomiskt eller miljömässigt.

– Jag behövde välja något annat och då var fjärrvärme det självklara alternativet, säger Kjell. Olja kan man ju inte använda och det skulle krävas att jag borrade fler hål och ökade på ampere i husen om jag skulle ha värmepumpar och det innebär ju kostnader. Det fanns heller inga reservdelar att köpa till mina gamla värmepumpar längre. Genom att installera fjärrvärme sparade jag nog lite pengar.

I Kjells fastigheter har man snabbt och enkelt skurit ner gamla tankar, målat och iordningsställt och på så sätt fått extra förvaringsutrymme på köpet.

Fjärrvärme hemma

Kjell och hans familj har även fjärrvärme i sin privata bostad och därtill ett serviceavtal. Det är de nöjda med och det känns tryggt att någon kommer hem och tittar till anläggningen en gång om året.

Dessutom är Kjell en riktig veteran i fjärrvärmesammanhang i Vetlanda.

– Ja, jag var med redan för 20 år sedan då det började byggas ut fjärrvärme runt om i stan, berättar han. Vi startade ett minigrävargäng, som kunde sköta återställningen i trädgårdarna.

Idag värms 1034 småhus i Vetlanda, Holsby och Ekenässjön upp med fjärrvärme. Motsvarande siffra i Sävsjö är 369 småhus. Även flerbostadshus och offentliga lokaler väljer fjärrvärme. I Vetlanda kommun är det 158 flerbostadshus och 68 offentliga lokaler, i Sävsjö 87 flerbostadshus och 36 offentliga lokaler.