Ladda ner Sopkollen!

22 maj, 2018

Ladda ner Sopkollen!

Sopkollen är en app som hjälper dig att sortera dina sopor på rätt sätt. Sökfunktion, karta och matnyttig information gör att du enkelt kan få veta vad du ska göra med ditt avfall. Syftet är att du ska få kunskap, så att så mycket avfall som möjligt ska hamna på rätt ställe och kunna återvinnas.

Du står med en uttjänt glödlampa eller en tom mjölkförpackning – var ska de kastas? Sopkollen ger dig svaret! Sök på avfallsslag eller produkt, så kan du få både informationstext och karthänvisning.

Du kan söka på allt ifrån damstrumpor till elapparater, berättar Maria Vrethammar, renhållningsingenjör. Vissa avfallsslag kan du kasta på flera ställen. Ett exempel är nagellack, som du kan lägga i din miljöbox, men också själv kan ta med till Flishult. Finns flera möjligheter berättar appen det för dig.

Även FTIs (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) återvinningsstationer finns med i appen, liksom apotek, där du lämnar din överblivna medicin och polisstationer, där du kan lämna vapen och ammunition.

Ladda ner!

Appen Sopkollen finns att ladda ner i Appstore eller Google Play. För att appen ska fungera på bästa sätt ska du ha platstjänster aktiverad på din mobil, då fungerar kartan. Du hittar också Sopkollen som webbsida (sopkollen.se).

Sopkollen har tagits fram genom ett samarbete mellan Njudung Energi, Amaq (Aneby miljö&vatten), Eksjö Energi och Uppvidinge kommun

Sopkollen på Vårglada Sävsjö och VetlandaFesten

På fredag på Vårglada Sävsjö och på lördag på VetlandaFesten är du välkommen att träffa oss på Njudung Energi och har chansen att vinna fina priser i vår Sopkollen-tävling. Ladda ner appen och svara på några enkla frågor! Välkommen till oss!