Sophämtning under jul och nyår

18 december, 2018

Sophämtning under jul och nyår

Men hallå! Varför blir inte min soptunna tömd? Lugn, det blir den. Men under jul- och nyårshelgerna kommer soporna att hämtas på andra tider än vanligt. För vissa innebär det att tunnan blir tömd några dagar innan och för andra några dagar efter ordinarie hämtningsdag. Det kan skilja upp till fyra dagar, för att vår entreprenör, Ohlssons, ska få ihop schemat. Vi ber dig ha förståelse för att det blir lite oreda för att servicen trots allt ska fungera.

Hur ska jag veta när sopbilen kommer till mig?

Nja, exakt dag kan faktiskt vara svårt att säga. Vi uppmanar dig istället att ställa fram din soptunna i riktigt god tid (fyra dagar före ordinarie hämtningsdag) och låta den stå framme tills den är tömd. Ett preliminärt schema hittar du på njudung.se

Varför kan inte soporna hämtas som vanligt?

Precis som vi andra, vill också de som hämtar dina sopor vara lite jullediga. Vi vill inte hämta sopor på julafton till exempel, även om det är en måndag. Då krävs att vi tänker till och planerar om våra turer. Detta kan innebära att en del av våra kunder får sina sopor hämtade på en lördag eller söndag. Vi tar också lite höjd för att chaufförer kan bli sjuka eller bilar kan gå sönder, så det finns lite marginal.

Om tunnan svämmar över?

Trots att du säkert är jätteduktig på att sortera ut förpackningar kan det ju under julen bli extra mycket avfall såklart. Du kan ju också få vänta några extra dagar på soptömningen, därför går det bra att ställa en extra säck bredvid tunnan utan kostnad. I vanliga fall kostar ju hämtning av en extra säck en slant, men i jul- och nyårshelgen är vi snälla och bjuder på detta om det behövs.

Om snön kommer

Blir det snö och halt måste du se till att sopbilarna kommer fram och att de som jobbar med soptömningen har möjlighet att köra tunnan till bilen. Skotta och halkbekämpa! För att underlätta för chaufförerna som ju nu i helgen tömmer fler tunnor på kortare tid än normalt – ställ gärna fram tunnan vid tomtgränsen.

Min soptunna blev inte tömd!

Om det är så att vi missat att hämta dina sopor, trots att du ställt fram din tunna i god tid och gjort vad du kan för att din soptunna ska vara hämtningsbar ber vi förstås så mycket om ursäkt. Har vi missat dina sopor, kontakta oss så åker vi ut och hämtar i efterhand eller så får du vänta till nästa tömning och använda en extra säck bredvid om det behövs.

Visste du att vi hämtar sopor hos nästan 18 000 hushåll i Vetlanda och Sävsjö? Med fritidsboende blir det ännu fler. Sammanlagt blir det ungefär 149 ton mat- och restavfall i veckan.

God jul önskar Ohlssons och Njudung Energi!