Kundservice ändrade öppettider på torsdag

Vad lägger du i din soppåse?

1 februari, 2019

Vad lägger du i din soppåse?

Varje år gör vi en plockanalys på soppåsar som kommer in på Flishult. Det går till så att vi helt enkelt öppnar ett antal påsar och ser efter vad som finns inuti. Syftet är att se hur Vetlandaborna sorterar sitt avfall, så att vi kan sätta in behövliga informationsinsatser. För informera behöver vi, eller hur, Peter Ferenczy, projektledare på Njudung Energis miljö och återvinningsavdelning.

– Ja, Vetlandaborna är inte jätteduktiga på att lägga rätt saker på rätt plats när det kommer till sopor, så mer information behövs.

Förpackningar till återvinningsstationen

Ett fel som är vanligt förekommande är förpackningar av olika slag som hamnar i röd påse.

–  Det är många som lägger exempelvis mjölkförpackningar och plastpåsar i sin röda påse, säger Peter Ferenczy. Men är det en förpackning hör den ju hemma på återvinningsstationen!

Detta gäller ju också glas, konservburkar och kartonger, som ju kan återvinnas och bli till nytt material.

–  Bra att veta är ju också att du inte behöver använda just en röd påse till ditt restavfall, säger Peter Ferenczy. Vilken färg som helst går bra, förutom grön. Det innebär att du kan använda en plastpåse från affären, så länge den inte är grön. Glöm inte att knyta påsen ordentligt också!

Bara matavfall i grön påse

Att annat än matavfall hamnar i den gröna påsen är också vanligt.

–  Matavfallet i den gröna påsen blir till biogas, berättar Peter Ferenczy. Om det kommer andra saker i den gröna påsen kan det bli stopp i tillverkningsprocessen och det kan i värsta fall innebära stora kostnader för att maskinerna går sönder. Biogödselns kvalitet kan ju såklart också försämras

Även om det är illa att lägga förpackningar i röd påse eller annat än matavfall i den gröna, finns det än mer anmärkningsvärda saker som vi hittar i soppåsarna vid en plockanalys.

–  Det händer alltför ofta att vi hittar kemikalier, mediciner eller föremål som du kan sticka dig eller skära dig på och det är ju allvarligt. Dels för att det hindrar återvinningen, men också för att vår personal kan komma till skada, säger Peter Ferenczy.

Farligt avfall

Farligt avfall kan du lämna på Flishult eller lägga i den röda miljöboxen. Miljöboxen ställer du sedan vid din soptunna och så blir den hämtad samtidigt med soporna. Har du ingen miljöbox kan du beställa en genom att ringa Kundservice 0383-76 38 00.

Ladda ner Sopkollen!

Tycker du att det är svårt att veta hur du ska sortera? Ladda ner appen Sopkollen! Där kan du skriva in sökord och appen talar om för dig var du ska göra av ditt avfall. Sopkollen finns också som webbsida.

–  Vårt mål är förstås att vi ska bli mycket bättre på sopsortering. Det tjänar alla på, inte minst miljön!