Labbet stängt vecka 30   Läs mer

Välkommen att besöka Flishult

24 augusti, 2018

Välkommen att besöka Flishult

På Flishult tar vi gärna emot besök. Främst är det ju de som vill göra sig av med sitt avfall, men vi har också studiebesök av olika slag; skolklasser, företag eller som idag en riksdagsledamot. Vi har många spännande saker att visa och dagens besökare, den moderata riksdagsledamoten Helena Bouveng, fick mycket ny kunskap att ta med sig.

Stor kunskap och engagerade medarbetare

Dagens besökare inledde med en rundtur för att titta på hur vi tar hand om allt ifrån farligt avfall till gamla soffor och impregnerat trä och hon var imponerad över den breda kunskap, de tekniska lösningar och framförallt de engagerade medarbetare som finns här.  Helena Bouveng fick också möjligheten att provjobba på rampen och hjälpa besökarna tillrätta under god handledning av Njudung Energis Anette Höggren.

Producentansvar

Vi pratar gärna om olika saker som rör avfall när vi får besök. Vid dagens besök diskuterades bland annat det producentansvar som finns för att samla in och återvinna förpackningar och tidningar. Visste du att det finns en ”producentansvarslag” som ger företag som sprider förpackningar och tidningar ett ansvar för att dessa samlas in och återvinns?  Tyvärr är det ju så att en stor del av hushållens förpackningar hamnar i våra soppåsar och bränns istället för att lämnas in på FTIs återvinningsstationer och skulle kunna bli nya produkter. Att påminna om att sortera och använda våra återvinningsstationer är ett budskap som vi aldrig kan säga för många gånger.

Vem ansvarar?

En aha-upplevelse, som vi tror att Helena Bouveng inte är ensam om, är hur ansvaret ser ut just för återvinningsstationerna som finns runt om i våra kommuner. Liksom många andra tänkte Helena kommunen eller Njudung Energi, men det är ju FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som ansvarar och det är också till dem man ska vända sig när du vill anmäla att det är skräpigt.

Har du en grupp som vill besöka Flishult är du välkommen att höra av dig till Njudung Energi. Du är självklart också alltid välkommen att lämna ditt avfall.