Akut vattenavstängning Landsbro - åtgärdat   Läs mer
  Mina sidor - tekniskt underhåll   Läs mer

Vattenfakturan - så funkar den

7 november, 2019

Vattenfakturan – så funkar den

För ett tag sedan fick du som bor i någon av Vetlandas eller Sävsjös kringorter uppmaningen från oss att läsa av din vattenmätarställning. I nästa vecka kommer fakturan och du som läst av din vattenmätare kan märka av att beloppet påverkas.

Så här funkar det:

Du betalar för det vatten du förbrukar. Vi gör en uppskattning av hur stor förbrukning vi tror att du har på ett år. Uppskattningen grundar sig på hur många ni är i hushållet och på föregående års förbrukning. Vi räknar med att normal förbrukning för en vuxen är cirka 50 kubikmeter per år och 25 kubikmeter för ett barn.

Vi ber dig läsa av din vattenmätare en gång om året och skicka in mätarställningen till oss. Därefter reglerar vi fakturan. Har du förbrukat mer vatten än vad vi beräknat, betalar du mellanskillnaden. Om du förbrukat mindre vatten får du däremot tillbaka pengar.

Då vi inte har fjärravlästa vattenmätare är det ditt ansvar att läsa av och rapportera. Du har sex veckor på dig att skicka in efter att du fått ditt avläsningskort.

Vi har två vattenavläsningsperioder; på hösten skickar vi ut vattenavläsningskort till alla kringorter i Vetlanda och Sävsjö kommuner och på våren till centralorterna. Dock kan du läsa av din vattenmätare under hela året och då lämna dina uppgifter direkt till oss (inte skicka in avläsningskortet).

Det finns fortfarande tid!

Om du inte rapporterade din vattenmätarställning, är det den uppskattade förbrukningen som anges på fakturan. Du har fortfarande möjlighet att läsa av mätaren och rapportera till oss. Det kan du göra genom att skicka e-post till info@njudung.se eller använda formuläret på njudung.se. Då reglerar vi nästkommande faktura, så du betalar korrekt belopp.

Det går, som sagt, bra att lämna vattenmätarställningen när som helst under året.

Tips!

  • Om du flyttar måste du läsa av din vattenmätare, helst samma dag som överlåtelsen sker, för att du och den nya ägaren ska få korrekta fakturor.
  • Ta det för vana att alltid stämma av din faktura mot mätarställningen. Skulle förbrukningen vara onormalt stor kan det hända att du har en kran som läcker eller en toalett som står och rinner. Över tid kan detta bli ganska många liter och ganska mycket pengar.
  • Om ni får ändrade boendeförhållanden, till exempel att barnen flyttar ut, kan du också hålla lite koll på din vattenmätare och rapportera ställningen till oss.