Labbet stängt vecka 30   Läs mer

Vattenmätare på försök

6 september, 2018

Vattenmätare på försök

Just nu pågår ett försök med att byta ut våra gamla vattenmätare mot modernare fjärravlästa.

Det är 116 hushåll i bostadsområdet Östanskog i Vetlanda, som får de nya vattenmätarna installerade som ett test. Gammal teknik ersätts med bättre funktionalitet och bytet sker i samband med att fjärrvärmemätarna byts ut.

Så här funkar det

De nya mätarna har en digital display och mäter vattenförbrukningen mer noggrant än de tidigare. De har också larm för läckage och larmar även om kunden monterar bort sin mätare.

– Mätaren loggar också vattenförbrukningen per dag, berättar Joakim Strandberg, mätartekniker, som jobbar med monteringen ute hos kund. Det innebär att vi enklare kan hitta orsaker till onormalt stor vattenförbrukning.

”Drive through”

De nya vattenmätarna avläser vi med så kallad ”drive-through”, där en bil kör förbi utanför och samlar in värdena genom att läsa av signaler. Målet är att värdena så småningom ska gå rakt in i våra kundsystem på samma sätt som sker med fjärrvärmeavläsningen och att därmed underlätta hanteringen och administrationen för vår kundservice. Samtidigt slipper kunden att själv läsa av och skicka in.

– När vi är ute hos kund märker vi att detta är något som folk vill ha och har väntat på, säger Joakim Strandberg. Det är väldigt positivt.

Tekniken går framåt

–  Detta är ett försök vi gör och vi ska utvärdera och se hur vi går vidare, säger VA-chef Marcus Tingvall. Tekniken för detta går hela tiden framåt. Att därför installera fjärravlästa mätare känns som ett steg i rätt riktning för ett hållbart och modernt samhälle.

De gamla mätarna kräver att man själv läser av sin vattenmätare en gång om året och skickar in detta till Njudung Energi. En uppmaning att läsa av sin vattenmätare kommer på posten och många använder också papperstalongen för att skicka in vattenmätarställningen på traditionellt vis, även om det också går att skicka detta digitalt.