Dokumentering av elnät i Östanå

Elnät

Vi är lyckligast när vi har kontakt!

Råd vid strömavbrott

Det är sällan strömavbrott, men här några goda råd om det sker.

ljus

Elvärme

Stäng av elelementen. Om alla har sina elelement på när elen kommer tillbaka kan hela elnätet bli överbelastat. Då kan elektriciteten försvinna igen.

Kylskåp

Öppna kylskåpsdörren så sällan som möjligt.

Frysskåp

Håll dörren stängd. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid längre elavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk bör tillagas för omedelbar konsumtion om möjlighet finns att laga mat utan el. Bröd och grönsaker håller ytterligare ett par dagar.

Vatten

Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna eftersom pumparna drivs med el.

Avbrott under maskindiskning

Stäng av maskinen och vattenkranen.

Avbrott under tvättning

Stäng av maskinen och vattenkranen. Tvätt som inte är ömtålig kan ligga kvar i maskinen. Ömtålig tvätt plockas ur. Luckan öppnas med hjälp av ”nödöppningen”, se bruksanvisningen.

Motorvärmare/övrig eldriven utrustning

Ha inte på motor- och kupévärmare. Stäng av TV, video, musikanläggning och liknande apparater.

När elen kommer tillbaka:

Om många hushåll har maximal elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli svart igen. Därför är det viktigt att alla hjälps åt att mjukstarta i sitt hem efter ett avbrott. Dessa råd gäller i första hand vid längre avbrott eller ett kortare strömavbrott vid riktigt kallt väder.

Dra inte på elvärmen direkt

Det går åt mer el för att höja temperaturen i ett utkylt rum än för att hålla värmen konstant i ett varmt rum. Ett bra sätt att hantera situationen är att sänka termostaterna till 16 grader och välja ut ett rum som värms upp före de andra, samtidigt som du låter övriga elelement vara avstängda några timmar. Vill du sedan vara försiktig rekommenderas att starta övriga elelement med några minuters mellanrum och därefter vänta en stund innan höjning till normal rumstemperatur. Vänta också med att slå på värmepump och elpanna.

Vänta några timmar med dusch, tvätt och disk

Även här gäller mjukstart. Vad är viktigast att få igång? Värmen kanske är viktigast en kall vinterdag, medan kyl och frys är viktigare när det är plusgrader ute. Sådant som dusch, tvätt och disk får vänta.

Värm inte upp huset med ugnen

Börja inte med matlagning direkt om det inte är absolut nödvändigt. Till att börja med kanske det går lika bra med kall mat och varm dryck från kaffe- eller vattenkokaren? Om du måste laga mat går det till exempel att koka potatis på hälften av plattans högsta styrka, även om det går långsammare. På så vis drar plattan inte så mycket el på kort tid.

Källa: Svensk Energi