Kundservice öppet 8-12 på torsdag   Läs mer

Jag är definitivt på rätt ställe

Jag är definitivt på rätt ställe

Jeanette har alltid varit tekniskt intresserad och växte upp, som hon själv säger, ”i en VA-familj”. Nu jobbar hon som fjärrvärmeingenjör på Njudung Energi, ett yrkesval som hon trivs med.

–  Ja, jag är definitivt på rätt ställe, säger Jeanette. Det är ett lagom stort företag, där jag får vara med från första kundkontakten fram till att kunden får värme. Jag får ta mycket ansvar och egna initiativ.

Göra kalkyler, projektera och rita i CAD tillhör Jeanettes vardag. Det kan vara nyanslutningar av fjärrvärme till nya industrier till exempel; processvatten och hetvatten. Teori varvas med praktik.

Efter naturvetenskapligt program på gymnasiet blev det en del ströjobb och Jeanette skaffade familj. Efter att ha varit hemma med sina barn i sju år kände Jeanette att det var dags att göra något annat. Påhejad hemifrån och med stor motivation började hon plugga till VVS-ingenjör. Utbildningen innehöll tre praktiktillfällen och lärarna uppmuntrade eleverna att pröva olika arbetsplatser och yrken.

–  Fast jag blev kvar på Njudung Energi alla tre praktikperioderna, säger Jeanette. Det är ett spännande jobb, jag trivdes och lärde mig massor. Det kändes som det var detta jag ville jobba med och jag har otroligt roligt på jobbet.

Hon kombinerade också studierna med extrajobb och när hon presenterades på intranätet som fast anställd efter examen, var det många som förvånat sa ”Va? Jobbar inte du här redan?”.

Av 21 elever i klassen gick två kvinnor ut som VVS-ingenjörer. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch är inget som stört Jeanette.

–  Bland arbetskamraterna har det inte varit något konstigt, säger hon. Någon gång har man kanske fått visa att man har lite skinn på näsan, men de flesta är nyfikna och kanske till och med lite imponerade över att jag som vuxen kvinna skaffat en teknisk utbildning och jobbar med det jag gör.