Din frukt blir till biogas!

26 augusti, 2019

Din frukt blir till biogas!

Är du en av dem som har mängder med fallfrukt i trädgården?
Från och med denna vecka och fram till november tar vi tacksamt emot din fallfrukt på våra sortergårdar, så vi kan omvandla den till biogas.

Vid den här tiden på året är det många trädgårdar som har gott om fruktträd och de flestas ambition är att ta hand om sin frukt i den mån det går. Men ibland blir det för mycket av det goda och det är synd att frukten ligger och ruttnar. För att slippa kasta bort den kan vi istället göra något hållbart och bra, nämligen biogas!
– Istället för att göra komposten överfull där hemma tar vi tacksamt emot all fallfrukt. Det ger oss möjlighet att utvinna energi ur de resurser vi redan har, säger Mats Fasth, driftchef på Flishults avfallsanläggning.

Vart lämnar jag min frukt?
Du lämnar fallfrukten i en container på våra sortergårdar i Vrigstad eller på Flishult. Containern är placerad där du lämnar ditt trädgårdsavfall. För att vi ska kunna producera biogas behöver fallfrukten vara fri från jord och kvistar. Lite extra arbete, men väl värt. Biogas är nämligen ett betydligt renare och ett helt förnybart bränsle som bland annat kan användas som drivmedel till bland annat bilar och bussar.