Sommartid på kundservice

Grattis på fiberns dag, 4 november!

4 november, 2019

Grattis på fiberns dag, 4 november!

Idag, den 4 november, är det fiberns dag. Det vill vi uppmärksamma genom att berätta om fiberns förträffliga egenskaper. Som många redan vet går det fort med fiber, men visste du att hastighetsrekordet i en fibertråd är 1,125 000 Mbit/sekund? Det innebär att du skulle kunna ladda ner samtliga avsnitt av Game of Thrones på en sekund.

Det finns såklart fler fördelar med fiber, det är både framtidssäkert och driftsäkert. I förra veckan installerades ytterligare ett reservkraftverk i vårt stadsnät, som en extra säkerhet om något oförutsett skulle inträffa.

I Vetlanda har 81 procent av alla hushåll tillgång till fast bredband via fiber och i vårt fibernät har vi lagt drygt 1800 kilometer kabel, vilket motsvarar grävning från Vetlanda ner till Rom. Skulle vi börja räkna fibertrådarna motsvarar detta hela 2,1 varv runt jorden.

Hos oss på Njudung Energi använder vi fiberkablar som är 8,1 mm i diameter och dessa innehåller allt från 4 stycken upp till 288 fibertrådar. I en kabel med 288 trådar i, kan vi ansluta lika många villor. En fibertråd är ungefär lika tunn som ett hårstrå.