Klämdag på kundservice

Har du kört på en stolpe?

12 april, 2021

Har du kört på en stolpe?

Varje år har vi ett antal påkörda belysningsstolpar i Vetlanda. Av de här påkörningarna är det många som aldrig anmäler att de kört på en stolpe.

– Vi har ett gäng smitare helt enkelt och det är både tråkigt och kostsamt, säger Urban Siggeström eltekniker på affärsområde elnät.

Gör så här

Om du kör på en belysningsstolpe ska du i första hand ringa till Njudung Energi, 0383-76 38 00. Det går också bra att ringa till Vetlanda kommun, 0383-971 00. Kör du på en stolpe då det inte är ordinarie arbetstid (morgon, kväll, natt eller helg) ringer du Njudung Energis växelnummer, och följer instruktionerna för akut händelse.

– En påkörd stolpe kan innebära fara, då det är ju el det handlar om, säger Urban Siggeström, och då behöver vår jourpersonal snabbt vara på plats för att reparera.

Ta det försiktigt i trafiken!

Varje år kostar påkörningar och annan skadegörelse på belysningsstolpar runt 70 000 kronor för Njudung Energi. Pengar som skulle kunnat gå till något bättre.

– Vi önskar såklart att Vetlandabor i första hand tar det försiktigt i trafiken, så de här olyckorna slipper att hända, säger Urban Siggeström. Men om det händer, ska du anmäla detta till oss och till ditt försäkringsbolag. Att ta ansvar för en påkörd stolpe innebär att du får betala självrisk, men också att du har följt lagen och kan ha gott samvete för att ha handlat rätt.

Belysningsstolparna i Vetlanda ägs av Njudung Energi och Vetlanda kommun köper sedan belysningen. Kör du på en annan typ av stolpe (gatuskylt eller liknande) kontaktar du kommunen.