Ändrade tider kundservice tisdagen 29 september

Hjälp oss med pool-problemet!

25 juni, 2020

Hjälp oss med pool-problemet!

Nej, vi har inte vattenbrist. Men vi vill ändå be dig att vara rädd om det kommunala dricksvattnet. Särskilt försiktig bör du vara om du bor utanför centralorterna, Vetlanda och Sävsjö och behöver mycket vatten på en gång. Kringorterna har ofta egna vattenverk och deras kapacitet är begränsad. Varje år har vi på Njudung Energi problem med onormalt stora vattenuttag i små samhällen och du kan hjälpa oss att lösa problemet!

Den vanligaste orsaken till det här problemet är att någon fyller på sin pool. Ledningsnät och vattenverk är helt enkelt inte dimensionerade för så stora vattenuttag. Våra mindre vattenverk hinner inte med och det kan få till följd att vattnet tar slut och då blir alla på orten drabbade.

Gör så här!

  • Fundera först på hur stor pool du egentligen behöver. Tyvärr får man ingen information när man köper sin pool att mindre samhällens vattenverk och ledningsnät inte är byggda för onormalt stora vattenuttag.
  • Ring till Njudung Energi i god tid innan du tänker börja fylla på din pool! När vi ser att det förbrukas onormalt mycket vatten, misstänker vi vattenläcka och påbörjar felsökning. Detta är onödigt och kostsamt arbete, om orsaken är en annan, särskilt om vi behöver göra det efter arbetstid. Du når Njudung Energi på telefon 0383-76 38 00. Öppet 8-12 vecka 27-32.
  • Det är viktigt att du fyller på din pool nattetid (00-06), när vattenförbrukningen i övrigt är låg.

Här finns våra mindre vattenverk

Mindre vattenverk finns i Nye, Farstorp, Stenberga, Näshult, Hultanäs, Skirö, Bäckaby, Björköby, Hultsjö och Nya Hjälmseryd.

Var alltid rädd om vattnet

Som sagt, än finns vatten, men det är ju alltid bra att vara rädd om det kommunala vattnet och tänka på hur du använder det. Att använda dricksvatten för bevattning av gräsmattor till exempel, är kanske inte den bästa idéen. Samla gärna regnvatten i tunnor istället. Lättare sagt än gjort, när det inte regnar såklart, men då är det kanske bättre med en torr gräsmatta än inget vatten att dricka?

Tack för att vi hjälps åt!