Hur mycket kostar min julbelysning?

16 december, 2022

Hur mycket kostar min julbelysning?

Den här tiden på året vill vi kunna njuta av våra adventsljusstakar och annan julbelysning, men hur ska vi egentligen tänka när elen är rekorddyr och vad kostar det egentligen att ha det tänt? Här vill vi enkelt förklara att du gott kan ha det julfint hemma, då denna typ av belysning generellt sett förbrukar väldigt lite el, förutsatt att du har rätt typ av lampor förstås.

Adventsljusstakar är oftast tända under 12–15 timmar per dygn, vilket leder till en elförbrukning på i snitt 5,95 kronor per ljusstake och vecka med traditionella glödlampor,  så om du har tre ljusstakar tända under 31 dagar kostar det dig cirka 84 kronor. Byter du till LED-lampor däremot blir kostnaden i stället 80 öre per ljusstake och vecka och 10,65 kr för tre ljusstakar under december. Bra mycket billigare, eller hur?

Julgransbelysningen som vi har i granen har ofta en lång livslängd, men ibland kan det löna sig att byta ut den gamla trots att den fortfarande fungerar och istället satsa på en mer energisnål. Priset för att ha julbelysningen tänd under första advent till tjugondag knut är cirka 273 kr för glödlampor och 33,50 kr för en slinga med LED-lampor.

Samtliga kostnader är beräknade med ett elpris på 3 kronor/kWh. Elpriset varierar över tid och är olika beroende på elområde och elavtal.

Andra tips värda att testa

Vi vet ju att torktumlaren är en riktigt energitjuv därför kommer här ett gammalt husmorsknep, nämligen att torka tvätten ute i minusgrader. När det är just minusgrader ute är luften kall, har låg luftfuktighet och är väldigt torr. Så när blöta kläder hängs ut dunstar vattnet och tvätten torkar. Låt tvätten hänga tills den fryst ordentligt och blivit riktigt stel, gärna över natten och låt den sedan tina inomhus. Den mest optimala temperaturen för att frystorka tvätt är -5 grader eller kallare. Helt klart värt ett försök!