Sommartid på kundservice

Nedskräpning förbjuden...

18 maj, 2020

Nedskräpning förbjuden…

Ibland händer det att en eller annan gör en egen liten ”skogstipp” av trädgårdsrens, gräsklipp och vissna växter på allmän mark. Detta är såklart inte ok. Förutom att man faktiskt bryter mot lagen genom att skräpa ner är det också stor risk att man bidrar till att sprida invasiva arter (se nedan). Men det är enkelt att göra rätt!

Gör så här istället

  • Skaffa ett trädgårdskärl
  • Kör själv trädgårdsavfallet till Flishult eller till Vrigstad sortergård. Trädgårdsavfall från trädgårdskärl eller som du själv kör till sortergårdarna blir till kompostjord som du och andra får hämta gratis på våren
  • Kompostera i din trädgård
  • Bor du i Sävsjö kommun finns ristippar

Tack för att vi hjälps åt att hålla fint!

Om du hittar en invasiv art

Först och främst måste vi reda ut vad som menas med ”invasiv”. Invasiva växter är främmande arter som på något sätt hotar den biologiska mångfalden. De får inte spridas i naturen eller gynnas att bli fler. De sprider ut sig och tränger helt enkelt ut andra arter. Du hittar en lista över arter på Naturvårdsverkets webbplats. Där finns också uppmaningen att rapportera in om du ser någon av arterna i listan. Några av de man kan stöta på är jättebalsamin, jätteloka, skunkkalla och parkslide till exempel.

Vad ska du göra?

Den bästa lösningen är, precis som Naturvårdsverket rekommenderar, att elda upp dem. Förbränningsanläggningar tar dock inte emot jord och rötter för förbränning. Du bör inte heller elda växtdelar hemma, utan det bör ske under ordnade former i en godkänd anläggning.

– Alla växtdelar, förutom rötter och jord, tar vi emot på Flishults avfallsanläggning, säger Carl Odelberg, affärsområdeschef. Då vill vi att du paketerar växtdelarna i dubbla sopsäckar och tillsluter dem ordentligt. Meddela personalen, så anvisar de plats för avlämning.

Men rötter och jord då?

Tillsammans med Länsstyrelsen försöker vi hitta en lösning på detta. Vi vill ha möjlighet att gräva ner rötter och jord på Flishult och täcka över dem med lämpligt material så att växterna inte har möjlighet att föröka sig. Idag har vi tyvärr inte några lagliga rättigheter att göra detta och vi väntar på tillstånd.