Nu planerar vi för den kalla årstiden

24 juni, 2021

Nu planerar vi för den kalla årstiden

Det kan kännas konstigt att tänka på hösten och kylan så här mitt i sommaren när solen gassar. Men på våra fjärrvärmeverk Stickan i Vetlanda och Bulten i Sävsjö använder vi sommarmånaderna för att förbereda för att våra kunder ska få det varmt och skönt när det blir svalare temperaturer igen.

Planerat underhåll

– Vi använder sommaren för planerat underhåll, berättar Martin Grubb, som jobbar som ingenjör på Stickan och är den som håller i planeringen där.

Och planering krävs! Under de sex veckor som pannan står stilla avlöser arbetena varandra. De olika åtgärderna tas stegvis och måste göras i rätt ordning och det är många underentreprenörer som är inblandade. Det är styrsystem, pumpar, rengöring, besiktning och mycket annat. Hela pannan gås igenom grundligt.

– När ett gäng är klara med sitt arbete kommer nästa, säger Martin. De avlöser varandra och jag är den som är kontaktperson och försöker få ihop logistiken och hålla i schemat. Det är ställningar som ska upp, larm som ska stängas av, massor av frågor som ska besvaras och tusen andra grejer.

En veckas avsvalningstid

Medarbetarna på Stickan gör så mycket underhåll själva som de kan. Erfarenheten är viktig – har man jobbat ett tag kan man se om någon del i pannan beter sig annorlunda och på så sätt förebygga att det blir större skador.

– Vi gör löpande underhåll hela året, berättar Martin, men de stora grejerna måste vi vänta med tills pannan är avstängd. När vi stängt av den tar det en vecka i avsvalningstid innan jobbet kan börja.

Och man vet inte riktigt vad man kan hitta, mycket hinner hända i pannan på ett år. Eldningen i pannan innebär ett stort slitage.

– Därför är det viktigt att vi gör de här större insatserna varje år, så Vetlandaborna kan få det varmt och skönt när kylan kommer.

Satsning i Sävsjö

Även i Sävsjö rustar vi värmeverken för vintern. På det stora verket Bulten görs ungefär samma årliga underhåll som på Stickan i Vetlanda. Det som är lite speciellt i år är att vi även har sett till att de anläggningar som är igång när Bulten står stilla, får en mer ordentlig genomgång.

På värmeverket Hantverkaren har vi gjort en större satsning under våren.

– Här har vi bland annat bytt skraporna som matar bränslet, säger Frans Andersson, som jobbar som drifttekniker på fjärrvärme i Sävsjö.

Vi jobbar också med sånt som inte är direkt underhåll och som kan göra vårt eget arbete lite smidigare.

– Vi har byggt ett kallförråd på södra panncentralen, berättar Frans Andersson. Där har vi använt den gamla betonggrunden, som var kvar sedan pannorna sålts och sen byggt själva. Förrådet ska kunna användas av oss på fjärrvärme, men även våra andra verksamheter ska kunna ha nytta av det.

Under de veckor när pannorna underhålls används biobränsleeldade pannor. På så sätt märker inte du som kund av arbetet, utan kan lugnt se fram emot säker leverans av värme från en hållbar fjärrvärmeanläggning. Varken vetlanda- eller sävsjöbor ska behöva frysa i vinter!