Ny utformning på soppåsarna

15 april, 2020

Ny utformning på soppåsarna

Har du sett att det numera är fyra handtag på dina soppåsar?

Från och med mars i år ändrades utformningen av handtagen, både på de röda och gröna soppåsarna. Handtagen är nu utformade som fyra stycken fristående flärpar.

Kanske har du redan fått påsar med fyra handtag, annars kommer du snart att få det. Bytet till de nya påsarna beräknas ta någon månad.

Varför gör vi den här förändringen?

– Vi har sett att vi behövt dela ut väldigt många påsar till våra abonnenter på sistone, säger Peter Ferenczy, projektledare miljö och återvinning. Antalet utdelade påsar ökade påtagligt när det infördes skatt på butikernas bärkassar och vi har anledning att tro att soppåsarna används på ett sätt som inte är tänkt. När påsarna nu får fyra flärpar är de fortfarande lätt knytbara när de är fyllda med avfall, men de fungerar inte längre som bärkassar.

Röda och gröna soppåsar är endast till för restavfall respektive matavfall från hushåll. Förpackningar, som exempelvis mjölkkartonger, brödpåsar och konservburkar, ska du lämna till FTIs (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) återvinningsstationer.

– Det är stort svinn på påsarna och det är ju abonnenterna som får betala, säger Peter Ferenczy. Vi vill minska svinnet och gör därför den här förändringen. Inköpskostnaden för soppåsar ingår i den renhållningsavgift som varje enskilt hushåll betalar för att få sina sopor hämtade. Därför ska du inte använda påsarna till något annat än just sopor.

Dina soppåsar är tillverkade av upp till 80 procent återvunnen plast. Hög andel återvunnen plast är såklart bra för miljön, dock kan detta innebära en variation i påsarnas hållfasthet.

Våra bästa pås-tips

  • Använd påsarna till sopor, inget annat!
  • Sortera ut förpackningar! Påsen håller för det den är till för, lägger du exempelvis förpackningar med vassa kanter och hörn i påsen går den sönder.
  • Knyt bara på en soppåse på ditt sopkärl när du verkligen behöver. Skulle påsen som hänger på din soptunna vara solblekt och se ”gammal” ut kommer sophämtarna inte räkna denna som en markering på att du vill ha en ny rulle.

Tack för att vi hjälps åt!