Såhär funkar elmarknaden - och tips på vad du kan göra för att minska din förbrukning

9 september, 2022

Såhär funkar elmarknaden – och tips på vad du kan göra för att minska din förbrukning

Just nu är det ett osäkert och inte minst sagt oroligt läge på elmarknaden och elpriserna är även framåt fortsatt rekordhöga. Det är svårt och nästintill omöjligt att veta hur man ska tänka smartast kring sitt elavtal. Här försöker vi förklara vad det är som styr elpriset, varför det har blivit så högt och vad du själv kan göra för att försöka att hålla nere din förbrukning så gott det går.

Vad är det egentligen som styr elpriset?

Det egentliga elpriset bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Det fastställs timme för timme på den nordiska elbörsen Nord Pool. I en situation där efterfrågan av el ökar, ökar i sin tur också priset. När det till exempel blir kallare ute och efterfrågan ökar, går priset upp. I år har även det torra vädret med mindre vind haft en negativ påverkan på elpriset.

Den största delen av elen som produceras i Sverige ligger i norra delarna av landet  medan konsumtionen av el är större i de södra delarna. Då det finns begräsningar i möjligheten att överföra el mellan våra fyra elområden ser priserna olika ut beroende på vart du bor.

Det är även andra faktorer som påverkar elpriset, som till exempel världsmarknadspriserna på tex kol, olja och naturgas. Energibrist i Europa och att efterfrågan på svensk el ökar, är även det en anledning till höjning av våra elpriser.

Vad kan jag som kund göra själv?

Även om priserna är höga kan små enkla justeringar göra skillnad för din månadskostnad. Här kommer några tips på vad du kan tänka på inför kommande höst och vinter.

  • Sänk temperaturen inomhus. Att sänka temperaturen med en grad under vinterhalvåret kan göra stor skillnad på din förbrukning.
  •  Täta fönster. Se till att dina fönster och dörrar är täta så det inte sipprar in kalluft som sänker din inomhustemperatur.
  • Se till att elementen inte är täckta. Att ha möbler stående för tätt framför dina element, eller att hänga tjocka gardiner framför bidrar till att värmen har svårare att spridas i rummet.
  • Byt till LED-lampor. Nu när det blir mörkare ute tänder vi mer lampor, men se då till att du har LED-lampor, som är betydligt mer energisnåla.
  • Vädra i stället för att tvätta. Alla våra kläder kanske inte alltid behöver tvättas, kanske räcker det i många fall med att vädra?
  • Undvik att torktumla! Torktumlaren är en riktig energitjuv, överväg att hänga din tvätt i stället.
  • Se över dina vitvaror. Kyl och frys är två bra exempel. Ett tips är att se över energimärkningen, där märkningen A är den som är bäst klassad.
  • Kom även ihåg att kontrollera temperaturen i kyl och frys. Den bör ligga på +5 i kylen och -18 i frysen för att vara som bäst för matförvaring och som mest energisnål.
  • Undvik viloläge på elektroniken! En åtgärd som är enkel men som kan spara energi är att se till så du inte har elektronik stående i viloläge, utan stäng av dessa helt.