Ändrade tider kundservice tisdagen 29 september

Sävsjö - nu börjar elmätarbytena!

14 september, 2020

Sävsjö – nu börjar elmätarbytena!

Idag, måndagen den 14 september, börjar vi byta ut alla elmätare. Sävsjö är först ut.

I varje fastighet sitter en elmätare som håller reda på din elförbrukning. Som vi berättade redan i juni, ska dessa nu bytas ut mot nya mätare med lite andra funktioner. Många mätare blir det…

– Ja, sammanlagt blir det ungefär 12 300 elmätare som vi byter ut i Sävsjö och Vetlanda, säger elnätschef Torbjörn Eklund. Vi har nu startat med ett pilotprojekt om cirka 100 mätare i Sävsjö.

När pilotprojektet är klart går vi vidare med övriga elmätare i Sävsjö och så småningom även Vetlanda. Vi ska vara klara i bägge kommunerna 2024. Vårt projekt gäller mätare i Njudung Energis elnät.

Lysmasken gör jobbet

Ett projekt av den här storleken kräver mycket resurser och Njudung Energi kommer inte själva att åka runt och montera nya elmätare, utan samarbetar om tjänsten. Det är Lysmasken Energi och Mätteknik AB som, efter upphandling, fått uppdraget.

– Lysmasken har funnits i branschen länge och har stor erfarenhet av den här typen av arbete, säger Torbjörn Eklund. Vi på Njudung Energi kommer att jobba på ”bakom kulisserna” och se till att de nya mätvärdena går in rätt i våra system och att allt administrativt fungerar, medan Lysmaskens montörer är de som mestadels är ute hos kund.

Vad innebär detta för dig som kund?

Det är ingen stor förändring. Innan bytet kommer du att få en lapp i din brevlåda, där vi berättar när vi planerar att komma till dig. Om din elmätare sitter inne i huset måste du vara hemma och öppna för montören. Att byta elmätare tar normalt mindre än 30 minuter och innebär ingen kostnad för dig.

– Vi har samlat information om elmätarbyten på njudung.se, säger Torbjörn Eklund. Där kan du förhoppningsvis hitta svar på de frågor du har kring detta.

Att alla elmätare ska bytas ut är ett regeringsbeslut från 2018. Alla kunder i hela Sverige kommer att få (eller har fått) nya mätare, oavsett vilket elnät man hör till och sammanlagt kommer cirka 5 miljoner elmätare att bytas ut i hela landet. Detta ska vara slutfört 1 januari 2025.