Sommartid på kundservice

Sävsjö och Vetlanda har sagt ja till Kretslopp Sydost

18 juni, 2020

Sävsjö och Vetlanda har sagt ja till Kretslopp Sydost

Nu har både Sävsjö och Vetlanda kommuner sagt ja till att gå samman i det nya kommunalförbundet Kretslopp Sydost. Besluten togs i respektive kommunfullmäktige på måndagen och onsdagen. Uppvidinge kommun har sitt kommunfullmäktigesammanträde den 23 juni. Samtliga kommuner inom KSRR har också sagt ja.

Hushållsavfall är kommunens ansvar och fram tills nu har Vetlanda och Sävsjö kommuner valt att ge uppdraget till Njudung Energi. Besluten innebär att från och med 1 januari 2021 kommer istället det nya kommunalförbundet Kretslopp Sydost att ta över ansvaret för hushållsavfallet.

För Njudung Energis kunder blir förändringen inledningsvis inte så stor. Under hela det första året ska vi jobba med förberedelser för att kunna implementera samma rutiner, arbetssätt och system i hela organisationen, klart under 2022. Ohlssons kommer att vara vår entreprenör även efter årsskiftet.

Njudung Energis kunder kommer efter 1 januari 2021 att få sin faktura för hushållsavfall från det nya förbundet. Kunderna kommer också att hitta information om hushållsavfall på en ny webbplats och informationsmaterial kommer att ha Kretslopp Sydost som avsändare. Förbundet kommer att få en ny logotyp.

Kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda och Sävsjö:

– Vi har sedan länge kvitto på att både vi och KSRR ligger långt fram inom det här området. Att vi går samman i ett gemensamt förbund innebär att vi kommer att bli ännu starkare och kan fortsätta leda utvecklingen framåt och mäta oss med de bästa i landet, säger kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda Henrik Tvarnö (S).

– Beslutet om att bilda Kretslopp Sydost gör att vi i samverkan med andra kommuner kan skapa en stark, långsiktig organisation för avfallshantering. Beslutet ger oss möjlighet att ge våra invånare en utökad och kostnadseffektiv service samtidigt som vi tillsammans tar ett viktigt steg mot ett hållbart samhälle, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö.

Ett gemensamt förbund, med avfallshantering som enda uppdrag, ger många fördelar. Inte minst när det kommer till invånarservice anpassad till kommande krav, men också ur ett perspektiv där miljönyttan står i ständig fokus.

En sammanslagning bidrar även till kommunernas strävan att utveckla det avfallsförebyggande arbetet; både i de egna verksamheterna och i samhället i stort.

Det nya förbundet möjliggör större satsningar och investeringar, inom exempelvis digitalisering och minskad miljöpåverkan.

Grunden för det nya förbundet ligger i det redan befintliga kommunalförbundet KSRR (Kalmarsundsregionens Renhållare).

FAKTA Kretslopp Sydost

  • Medlemskommuner: Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Vetlanda, Sävsjö, Torsås och Uppvidinge
  • Direktion: 19 ledamöter med representanter från samtliga kommuner
  • Huvudsäte: Moskogen, Kalmar
  • Förbundschef: Maria Schade

Kontaktpersoner

Henrik Tvarnö (S)
Kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda
073-335 90 62
henrik.tvarno@vetlanda.se

Stefan Gustafsson (KD)
Kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö
0382-152 02
stefan.gustafsson@savsjo.se