Problem med vattenleveransen i Bäckaby
Sommaröppet på kundservice
Vi gräver för fiber i Vetlanda centrum

Ska jag spara el?

10 februari, 2021

Ska jag spara el?

Ska jag spara el? Ja, för att hålla nere dina kostnader och för att hjälpa oss att få en bra fördelning av elanvändningen under dygnet är det en jättebra idé.

– Du kan hjälpa oss med att planera din förbrukning över hela dygnet, säger Torbjörn Eklund, chef för affärsområde elnät. Detta gör du till exempel genom att inte starta tvättmaskin, spis och diskmaskin samtidigt utan planera in detta under hela dygnet.

Extra viktigt att tänka på detta är vid tidpunkter då elförbrukningen är hög, till exempel på morgonen mellan klockan 5.30 och 8 och på eftermiddagen mellan klockan 15.30 och 18.

Ett annat sätt att spara el är att sänka temperaturen några grader i rum där du inte vistas.

Energimyndigheten ger kloka tips om hur du kan spara el.

Men hjälper detta mot elbristen som alla pratar om?

– En persons elförbrukningsvanor gör inte mycket skillnad på det stora hela, säger Torbjörn Eklund. Men det är när många människor börjar tänka på detta och planera sin förbrukning som vi har möjlighet att skapa betydelsefull förändring. En kan inte göra allt, men många kan göra något. Sedan finns det såklart större insatser i infrastruktur och annat som krävs för att kunna möta upp samhällets ökande behov av el i framtiden.

Dubbeleffekt

El vill vi ju alla ha, och behovet ökar. Inte minst nu när vinterkylan är här.

– Vi har en dubbeleffekt när det blir kallt, säger Anton Petersén, elhandlare. Priset blir högt, samtidigt som förbrukningen ökar, eftersom vi vill ha det varmt och skönt.

Förra året hade elen ett rekordlågt snittpris.

– Nu ligger elpriset betydligt högre än 2020, säger Anton Petersén. Långtidsprognoserna pekar också på att elpriset över tid kommer att öka, men att variationen över dygnen kommer att vara betydligt större än den är nu.

Vill du prata elavtal är du välkommen att kontakta oss på e-post elhandel@njudung.se eller telefon 0383-76 38 14.