Snart är det dags att läsa av vattenmätaren

1 mars, 2024

Snart är det dags att läsa av vattenmätaren

Varje år ska du som fastighetsägare läsa av din vattenmätare och avläsningen gör du snabbt och enkelt via instruktioner på avläsningskortet eller direkt på njudung.se eller via Mina Sidor. Avläsningskorten skickas ut per post i två omgångar. Först ut är Vetlanda och Sävsjö centralort och sedan skickas avläsningskorten för kringliggande orter ut, i början på april. Har du under det senaste året fått digital vattenmätare monterad i din fastighet behöver du inte tänka på vattenavläsning, utan det läses av automatiskt. Då får du heller inget inget avläsningskort hemskickat. 

Kom ihåg att du inte behöver vänta in avläsningskortet för att kunna läsa av vattenmätaren, du kan rapportera in mätarställningen direkt på egen hand. Du behöver ha ditt mätarnummer tillgängligt och din aktuella vattenmätarställning och båda dessa hittar du på din mätare. Har du fler än en fastighet kan det dessutom vara enklare att rapportera in mätarställningen för samtliga fastigheter samtidigt och detta gör du via vår hemsida, njudung.se

Varför är det så viktigt att läsa av mätaren? 

Vattenmätaren ska läsas av minst en gång om året och detta är för att du som kund enbart ska betala för det vatten som du har gjort av med från det att du läste av mätaren senast. Lämna gärna in din mätarställning oftare så du har bra koll på din förbrukning. På Mina sidor och på njudung.se kan du enkelt knappa in den när som helst under året.

Det är bra att ha i åtanke att det är för din skull som fastighetsägare som det är bra att ha koll på hur mycket vatten du faktiskt gör av med. Är det så att du efter en avläsning märker att det har gått åt betydligt mer vatten än vad det gjort tidigare år, kan det visa sig att det finns en läcka någonstans i fastigheten eller kanske en toalett eller kran som står och droppar utan att du har märkt det. Detta kan bli väldigt kostsamt, så du tjänar på att ha koll och upptäcka eventuella problem i tid.

Vad menas med beräknad årsförbrukning?  

Genom att titta på hur mycket vatten som gått åt tidigare år och även hur många som bor i hushållet kan vi på ett ungefär räkna ut hur mycket vatten som bör gå åt på ett år, detta kallar vi beräknad årsförbrukning.

Din beräknade årsförbrukning regleras varje gång vi får in en avläsning. Har du förbrukat mindre vatten än vad vi fakturerar dig under året, kommer du få tillbaka pengar på din faktura. Har du däremot förbrukat mer vatten, får du betala mellanskillnaden. Just av denna anledning är det viktigt att vi får in din avläsning regelbundet, så det inte går för lång tid mellan regleringarna.­