Snart är det dags att läsa av vattenmätaren

23 februari, 2023

Snart är det dags att läsa av vattenmätaren

Varje år ska du som fastighetsägare läsa av din vattenmätare och inom kort kommer du få ett avläsningskort hemskickat. Avläsningen gör du snabbt och enkelt via instruktioner på avläsningskortet eller via Mina Sidor. För våra kunder i Vetlanda kommun skickas avläsningen ut i kommande vecka och i Sävsjö i början av april.

Varför är det så viktigt att läsa av mätaren? 

Vattenmätaren ska läsas av minst en gång om året och detta är för att du som kund enbart ska betala för det vatten som du har gjort av med, från det att du läste av mätaren senast.

Det är bra att ha i åtanke att det är för din skull som fastighetsägare som det är bra att ha koll på hur mycket vatten du faktiskt gör av med. Är det så att du efter en avläsning märker att det har gått åt betydligt mer vatten än vad det gjort tidigare år, kan det visa sig att det läcker vatten någonstans i fastigheten eller kanske en toalett eller kran som står och droppar utan att du har märkt det. Detta kan bli väldigt kostsamt, så du tjänar på att ha koll och upptäcka eventuella problem i tid.

Vad menas med beräknad årsförbrukning?  

Genom att titta på hur mycket vatten som gått åt tidigare år och även hur många som bor i hushållet kan vi på ett ungefär räkna ut hur mycket vatten som bör gå åt på ett år, detta kallar vi beräknad årsförbrukning.

Din beräknade årsförbrukning regleras varje gång vi får in en avläsning. Har du förbrukat mindre vatten än vad vi har beräknat under året, kommer du få tillbaka pengar på din faktura. Har du däremot förbrukat mer vatten, får du betala mellanskillnaden. Just av denna anledning är det viktigt att vi får in din avläsning regelbundet, så det inte går för lång tid mellan regleringarna.

Kom ihåg att du gärna får lämna in din vattenavläsning till oss oftare, det gör du enkelt via Mina sidor.