Vattenavstängning Lasarettsgatan
Fibergrävning i Vetlanda centrum

Tillsammans gör vi Vetlanda (ännu) finare

28 oktober, 2020

Tillsammans gör vi Vetlanda (ännu) finare

Fem elskåp har fått nya kläder! I ett samarbete mellan Njudung Energi, Vetlanda kommun och några av stans fastighetsägare finns nu fem centralt belägna elskåp i Vetlanda iklädda fantastiska bilder från förr.

– En födelsedagspresent till Vetlanda 100 år kan man säga, säger Torbjörn Eklund, elnätschef.

Projektet inleddes med en rundvandring på stan för att hitta lämpliga skåp att utsmycka. Dels skulle det stå på en ganska central plats, där människor passerar och dels skulle det finnas en fastighet i anslutning till skåpet, som har en historia. I museets arkiv finns massor av fina gamla bilder och en viktig faktor var att det skulle finnas ett foto som lämpade sig, både när det gäller motiv och kvalitet.

Stina Forsén på Vetlanda Museum är den som gjort det stora jobbet att hitta bilderna.

Fler skåp under 2021

Projektgruppen valde ut 5-6 elskåp för en första omgång.

– Vår ambition är att det ska bli fler utsmyckade skåp under 2021, säger Ann-Mari Forsberg på kultur- och fritidsförvaltningen. Vi har minst 15 skåp till som är lämpliga.

Fastighetsägarna – en viktig aktör

Att fastighetsägarna ville vara med i projektet var en extra bonus. Det är Riddarberget, Dekundus och AHA Kontorshotell/Rum i centrum som är med nu i första omgången. Blir det fler skåp hoppas projektgruppen på att fler fastighetsägare är intresserade att vara med.

– Genom samverkan kan vi utföra mycket, säger Ann-Mari Forsberg. Vi är glada att vi fått med oss fastighetsägarna i det här projektet. Att ha en fin och trivsam stad gagnar oss alla!

Projektgruppen har bestått av Ann-Mari Forsberg, kultur- och fritidsförvaltningen, Åsa Stenström och Stina Forsén, Vetlanda Museum och Sofie Andersson, Njudung Energi.