Varför kan fakturan se annorlunda ut efter en vattenavläsning?

17 maj, 2024

Varför kan fakturan se annorlunda ut efter en vattenavläsning?

Ja, den frågan är det många som ställer sig och vi har samlat några av de vanligaste funderingarna kring vattenmätare och avläsning. Informationen riktar sig till dig som har en manuell vattenmätare, alltså inte en digital mätare som läses av automatiskt.  

Hur funkar det här med vattenavläsning på fakturan?
Alla vattenmätare ska läsas av minst en gång om året. Efter din avläsning, när vi vet vad du förbrukat sedan sist du läste av, så justeras också din faktura. Antingen får du tillbaka pengar om det är så att du har förbrukat mindre än vatd vi beräknat. Annars kan det vara så att du har förbrukat mer än vad vi beräknat och då får du betala mellanskillnaden. Oavsett om du får tillbaka pengar eller behöver ”betala ikapp” kommer det på nästkommande faktura, alltså månaden efter avläsningen.

Varför är fakturan högre än normalt?
Då har du förbrukat mer vatten än vad vi har beräknat utifrån tidigare år. Kanske har ni blivit en till i familjen, skaffat en pool eller planterat en ny häck? Det finns oftast naturliga orsaker till en ökad vattenförbrukning men det kan även vara en dold vattenläcka, därför ska du regelbundet ha koll.

Beräknad årsförbrukning, vad menas med det?
Det vatten som du i ditt hushåll förväntas göra av med under ett år kallas för beräknad årsförbrukning. Den grundar sig bland annat i hur många ni är i hushållet och utifrån er förbrukning tidigare år. Till exempel; en familj på två vuxna och två barn beräknas uppskattningsvis göra av med 150 kbm vatten om året, men det kan självklart skilja sig mycket beroende på vanor etc.

Vad händer om jag inte läser av?  
Kom ihåg att det är för din skull du ska läsa av, du som fastighetsägare äger vattenmätaren och ansvarar också för att den blir avläst. Många vattenläckor syns inte på utsidan utan kan vara i en vägg eller till exempel under ditt hus och har du inte koll på mätarställningen under en lång tid så är det nästan omöjligt att upptäcka förändringar.

Vad kan jag göra för att undvika ”toppar” i min faktura?
Läs av mätaren och rapportera in mätarställningen till oss oftare, då regleras den beräknade årsförbrukningen också oftare och beloppet på fakturorna ”hänger med” på ett bättre sätt. Du lämnar enkelt in avläsningen på Mina sidor eller på njudung.se.

Digital vattenmätare, ska alla få det?
Ja, tanken är att samtliga boende i våra kommuner med kommunalt vatten och avlopp ska få en digital vattenmätare. En vattenmätare byts ut i snitt vart tionde år, så när det är dags för ditt hus att byta, så får du en digital mätare.

Några tips till från oss!

  • Ha gärna som vana att kika på vattenmätaren en gång i månaden, skriv in det i kalendern. Varje år räddas många kunder från dyra kostnader just för att de har koll på hur mycket vatten som det brukar gå åt hemma hos dem.
  • Du hinner! Det går snabbt att lämna in avläsningen, ha din mätarställning och mätarnummer redo och gå in på njudung.se eller på Mina sidor och registrera den. 
  • Det lilla kugghjulet på vattenmätaren ska stå stilla när du inte använder något vatten i fastigheten. Om du till exempel har tvätt- eller diskmaskin i gång eller vattenkranen, då snurrar hjulet. Om det visar sig att hjulet snurrar när du har allt avstängt, kan det tyda på att det läcker vatten någonstans.
  • Nu när vi ändå ska bli bättre på att läsa av mätaren, se gärna över dina vattenkranar och din toalettstol så de inte står och droppar, i längden kan det också bli en dyr historia.

Tack för att vi hjälps åt!