Vattenavstängning Lasarettsgatan
Fibergrävning i Vetlanda centrum

Världstoalettdagen idag

19 november, 2020

Världstoalettdagen idag

Jaha, tänker du, det finns dagar till allt. Men Världstoalettdagen är faktiskt en angelägen dag att uppmärksamma. Visste du att en tredjedel av världens befolkning saknar toalett? Detta leder till sjukdom och ohälsosam miljö. Att som vi, gå på toa, spola efter oss med vatten och därefter tvätta händerna under kranen är långt ifrån självklart för alla. Värt att tänka på, eller hur?

Njudung Energi levererar rent vatten till 10 371 kunder i Vetlanda och Sävsjö. Vi har också 24 avloppsreningsverk där vi varje år renar ca 5,3 miljoner kubikmeter avloppsvatten.

Rent vatten och sanitet är ett av FNs globala hållbarhetsmål. 2030 ska alla människor, överallt, ha tillgång till rent vatten och sanitet.

Var inte en fulspolare!

Vill du, som vi, tänka hållbart för framtiden, då är det också viktigt att inte spola ner vad som helst i toaletten.

Det är bara kiss, bajs och toapapper som ska spolas ner, inget annat! Andra saker kan orsaka stopp, förstöra ledningar och är svårt för våra reningsverk att ta hand om.

Kasta våtservetter, tops, tamponger och annat i röd påse!

Självklart ska du inte heller spola ner läkemedel i toaletten. Gamla mediciner tar du med till apoteket, så tar de hand om dessa åt dig där.