Problem med vattenleveransen i Bäckaby
Sommaröppet på kundservice
Vi gräver för fiber i Vetlanda centrum

Vattentornet rustas för en hållbar framtid

10 juni, 2021

Vattentornet rustas för en hållbar framtid

– Nu ska vårt vattentorn klara 50, ja kanske 100 år till!

Stefan Jonsson, projektledare på affärsområde VA, är nöjd. Idag är vattentornet i Vetlanda i full drift igen efter en invändig renovering.

Vattentornet byggdes på 1960-talet och har som uppgift att se till att vi har rätt vattentryck. På 60 år hinner det bli en del slitage och det fanns ett behov av renovering. I början av 2021 startade arbetet.

– Den här renoveringen har vi gjort i god tid, innan något hann gå sönder, säger Stefan Jonsson. Med de här åtgärderna har vi tagit ansvar för kommande generationer, tornet kommer nu att kunna användas och fungera länge.

Hållbart material

Nya tätskikt har installerats. Dessa är i ett hållbart material, som inte släpper ifrån sig några skadliga ämnen. Även rörgalleriet i de fyra pelarbenen har bytts ut, nya ventiler har satts dit och tornet har fått en ny trappa. Innan tornet återigen togs i fullt bruk gjordes omfattande provtagningar på vattnet, som nu visar att allt är ok. Även rören är tryckprovade och godkända.

Under hösten är planen att tornet också ska rustas upp utvändigt med fasadrenovering och ny färg. Även ett nytt tornhus ska byggas.

Sammantaget kostar upprustningen av Vetlandas vattentorn 10 miljoner. En investering i hållbarhet för framtiden.