Ändrade tider kundservice tisdagen 29 september

Vi bygger nytt reningsverk i Bäckaby

26 mars, 2020

Vi bygger nytt reningsverk i Bäckaby

Tvärt emot den våg som sköljer över VA-Sverige med centralisering av vattenrening i större verk, satsar Njudung Energi på landsbygden och håller just nu på att bygga ett alldeles nytt reningsverk i Bäckaby. Dessutom bygger vi en avloppsdamm och renoverar ledningar.

Bäckaby har inte tidigare haft ett traditionellt reningsverk, utan mer likt en stor trekammarbrunn med en större infiltrationsbädd.

– Den typen av anläggning har en begränsad livslängd och vi behövde undersöka nya lösningar, berättar Stefan Jonsson, projektledare på VA.

Minskar klimatavtrycket

Valet föll på ett traditionellt reningsverk med modern teknik och övervakning av processen.

– Med det nya verket och de renoveringar vi samtidigt gör på ledningsnätet tar vi vårt ansvar och minskar klimatavtrycket och säkerställer att kommande generationer som väljer att bosätta sig i Bäckaby också kommer att få njuta av djur och natur i sitt närområde, säger Stefan Jonsson.

Förutom miljönyttan innebär det nya verket också en säkrare och trevligare arbetsmiljö för den tekniker som sköter verket.

Tänk på hastigheten

I samband med arbetet kommer det vara en del trafik i området och vi ber alla som passerar att tänka på att sänka hastigheten.

– Vi ska försöka minska störningarna under arbetstiden så mycket vi bara kan, säger Stefan Jonsson.

Arbetet med det nya reningsverket planeras vara klart till sista juni.