Sommartid på kundservice

Vi byter till nya elmätare

30 juni, 2020

Vi byter till nya elmätare

Med start efter sommaren kommer vi att byta alla elmätare på Njudung Energis elnät. Anledningen är ett regeringsbeslut från 2018, där man bestämde om nya funktionskrav. Vi startar i Sävsjö, där cirka 3 500 elmätare ska bytas på Njudung Energis elnät. Därefter byter vi mätarna i Vetlanda. Hela projektet i de bägge orterna beräknas vara klart 2023 och då har vi bytt nästan 12 300 mätare.

De nya mätarna innebär att du som kund kan läsa av din elförbrukning på en mer detaljerad nivå.

– Istället för timavläsning kan du läsa av dessa per kvart, förklarar Torbjörn Eklund, chef för affärsområde elnät. De är digitala och kan fjärrmanövreras och har fler funktioner för att möta ett modernare elnät, där det kommer att krävas mer av konsumenten vad det gäller styrning elen för att hålla nere kostnaderna.

De nya elmätarna ska också säkra en tryggare drift av elnäten. Med de nya elmätarna kan vi enklare se elavbrott och därmed åtgärda fel snabbare.

Just nu pågår upphandling av en totallösning för byte av mätare. Efter semestern bestäms vem som får jobbet och sedan påbörjas arbetet i augusti.

Ett elmätarbyte tar mindre än en halvtimme. Mätarbytesmontören behöver komma in i huset, ibland sitter mätaren i källaren, i nyare hus sitter den i fasadmätarskåpet som man kommer åt utifrån. Innan besöket aviseras du som kund, så du i förväg vet om när bytet kommer att ske.

Mer information om elmätarbytet kommer under hösten.

Sammanlagt ska 5 miljoner elmätare bytas i Sverige. Enligt regeringsbeslutet ska alla mätare vara bytta senast 1 januari 2025.