Inställda sophämtningsturer   Läs mer
  Planerat elavbrott Tallåsen, Sävsjö   Läs mer
  Fjärrvärmearbete på Floragatan   Läs mer

Vatten & avlopp

Ditt, mitt och vårt vatten

Ditt vatten från Njudung Energi

Njudung Energi levererar högklassigt vatten till hushållen i Vetlanda och Sävsjö kommun. De flesta av våra kunder får sitt vatten från våra kommunala vattenverk, medan andra får sitt vatten från egna brunnar.

Din vattenmätare

Alla hus med kommunalt vatten och avlopp har en vattenmätare. Denna visar hur mycket vatten ditt hushåll gör av med.

 

En gång om året, på våren, får du som har kommunalt vatten och avlopp en uppmaning från oss att läsa av din vattenmätare. Du får då ett avläsningskort från företaget IDATA.

Du kan också läsa av din vattenmätare utan uppmaning från oss. Detta kan vara aktuellt om din förbrukning ökar eller minskar. Om du vill lämna in din avläsning lite oftare är du välkommen att kontakta kundservice, telefon 0383-76 38 00.

Om du har ett fritidshus, och du inte har möjlighet att läsa av när du får avläsningskortet,  meddela gärna kundservice så slipper du påminnelse. Det går bra att lämna din mätaravläsning nästa gång du besöker din fastighet.

Flytt

Om du flyttar ska du läsa av din vattenmätare. Säljer du din fastighet läser du av mätaren helst samma dag som överlåtelsen sker, så att du och den nya ägaren får korrekta vattenfakturor. Använd vårt formulär för flytt .

 

Din vattenmätare sitter ofta i källaren, i tvättstugan eller i groventrén/teknikrum.

På vattenmätaren finns ett räkneverk. Detta snurrar då du använder vatten. Vid avläsning läser du av siffrorna (uteslut de inledande nollorna) och noterar mätarställningen.

En modell av vattenmätare.

Rapportera vattenmätarställningen

Du kan rapportera in din vattenmätarställning på olika sätt:

  • Använder du IDATAs avläsningskort kan du skicka in detta med post eller gå in på webbadressen som finns på kortet och rapportera digitalt. Dina inloggningsuppgifter hittar du på avläsningskortet.
  • Du kan lämna mätarställningen via formulär på njudung.se
  • Du kan ringa eller besöka kundservice för att lämna din vattenmätarställning.

Avläsningskort från IDATA

 

Du betalar för det vatten du gör av med. Därför är det viktigt att du regelbundet rapporterar in din vattenförbrukning, så att din faktura blir korrekt. Då vi inte har fjärravläsning på våra vattenmätare, måste du själv rapportera in mätarställningen.

Vi gör en uppskattning av hur mycket vatten vi tror att du förbrukar på ett år. Vår uppskattning, som bland annat grundar sig på hur många som bor i hushållet, fördelas ut på din månadsfaktura. Uppskattningen är baserad på föregående årsförbrukning. När du rapporterar in den faktiska mätarställningen, reglerar vi fakturan. Har du förbrukat mer vatten än vad vi beräknat betalar du mellanskillnaden. Om du förbrukat mindre vatten får du däremot tillbaka pengar. Denna reglering sker en gång per år i samband med att du lämnar in din vattenmätarställning.

Exempel

Familjen Njudungsson i Vetlanda består av två vuxna och två barn. Tillsammans beräknar vi att de använder 150 kubikmeter vatten per år. Det innebär att de betalar för ungefär 12,5 kubikmeter vatten varje månad. Vattnet kostar cirka 20 kronor ex moms per kubikmeter (2020 års taxa). Vi skickar en månadsfaktura på 20 x 12,5= cirka 250 kronor. När familjen Njudungsson läser av sin vattenmätare visar det sig att de bara gjort av med 120 kubik. Då regleras deras nästkommande faktura och de får tillbaka pengar. Hur mycket de får tillbaka beror på när senaste vattenavläsningen var.

Som kund hos Njudung Energi får du faktura från oss varje månad.  Så här  läser du VA-avsnittet på din faktura:

  • Beräknad årskostnad: Summan som Njudung Energi uppskattar att du ska betala per år.
  • Fast avgift: (normalt är 1 tariffenhet för en villa/radhus) Den fasta VA-avgiften skiljer sig mellan Sävsjö och Vetlanda.
  • Avgift per mätarställning: (v113 är den vanligaste mätaren i villa/radhus) Mätarhyra för att du har en vattenmätare installerad.
  • Förbrukningsavgift: Antal kubikmeter vatten som Njudung Energi uppskattar att du förbrukat på en månad.
  • Mätarinformation: Uppskattad mätarställning under en månad.

Tips!

Ta för vana att jämföra den beräknade förbrukningen på din faktura med den faktiska förbrukningen som du ser på din vattenmätare. Är differensen stor kan du ha något som läcker, en kran eller en toalett. En rinnande toalett innebär med tiden stora volymer vatten.

En vattenmätare har en livslängd på ungefär 10-12 år. Den kan drabbas av rost och andra skador, så att den blir svår att läsa av. Misstänker du att din vattenmätare är trasig är du välkommen att kontakta kundservice, telefon 0383-76 38 00.

Har du läst av din vattenmätare?

Här kan du lämna in din vattenmätarställning

Lämna vattenmätarställning