Vatten och avlopp

Dags att fylla poolen? Tänk till före!

Här är samlad information om hur du bör tänka om du ska fylla en pool.
Oavsett om vi har vattenbrist eller inte ber vi dig alltid att vara rädd om det kommunala dricksvattnet på våren och sommaren, när de är större risk för torka och mindre nederbörd. 

Särskilt försiktig bör du vara om du bor utanför centralorterna, Vetlanda och Sävsjö och behöver mycket vatten på en gång. Kringorterna har ofta egna vattenverk och deras kapacitet är begränsad. Varje år har vi på Njudung Energi problem med onormalt stora vattenuttag i små samhällen och genom att ta del av tipsen nedan, du kan hjälpa oss att lösa vissa av problemen.

Den vanligaste orsaken till problem med för stora vattenuttag är att  någon fyller på sin pool. Ledningsnät och vattenverk är helt enkelt inte dimensionerade för så stora vattenuttag. Våra mindre vattenverk hinner inte med och det kan få till följd att vattnet tar slut och då blir alla på orten drabbade.

Tänk på detta!

  • Fundera först på hur stor pool du egentligen behöver. Tyvärr får man ingen information när man köper sin pool att mindre samhällens vattenverk och ledningsnät inte är byggda för onormalt stora vattenuttag.
  • Ring till oss på Njudung Energi i god tid innan du tänker börja fylla på din pool! När vi ser att det förbrukas onormalt mycket vatten, misstänker vi vattenläcka och påbörjar felsökning. Du når oss på chatt, e-post eller telefon 0383-76 38 00.
  • Det är viktigt att du fyller på din pool nattetid (00-06), när vattenförbrukningen i övrigt är låg.
  • Kom ihåg att du INTE får ta vatten från våra brandposter, kontakta oss om du har frågor.

Här finns våra mindre vattenverk

Mindre vattenverk finns i Nye, Farstorp, Stenberga, Näshult, Hultanäs, Skirö, Bäckaby, Björköby, Hultsjö och Nya Hjälmseryd.

Var alltid rädd om vattnet

Som sagt, även om det finns vatten är det alltid viktigt att vara rädd om det kommunala vattnet och tänka på hur du använder det. Att använda dricksvatten för bevattning av gräsmattor till exempel, är kanske inte den bästa idéen. Samla gärna regnvatten i tunnor istället.