Soppåsen har fått en make over

20 februari, 2019

Soppåsen har fått en make over

Från och med slutet av februari kommer dina soppåsar inte längre ha en ögla i handtaget. Detta är för att försöka minska felaktig användning av påsarna och på så sätt dra ner på det stora antalet påsar som används av Vetlanda- och Sävsjöborna.

–  Soppåsar ska bara användas till just sopor och inget annat, säger Peter Ferenczy, utredningsingenjör på Njudung Energi. Genom att ta bort öglan i handtaget försvårar vi möjligheten att använda den som bärkasse.

Det finns en uppsjö av kreativa idéer till hur man kan använda sina soppåsar; som markörer på elstaket, som shoppingkasse, för att skrämma fåglar och bära hem böcker från biblioteket bland mycket annat.

– Vi vet att påsarna sällan återanvänds till det de är till för tyvärr, säger Peter. Vi hoppas att åtgärden med att ta bort öglan i handtaget kan minska den felaktiga användningen något i alla fall.

Påsarna är inte gratis

Du betalar för dina påsar genom renhållningstaxan  och därför ska påsarna användas enbart till att slänga sopor i.

–  Därför är det viktigt att du som bor i villa knyter loss på påsen från din soptunna när du inte behöver påsar och du som bor i lägenhet inte hämtar fler rullar än du behöver, säger Peter Ferenczy. Att lägga upp ett förråd av påsar i skåp och lådor är inte ok.

Inga förpackningar i påsen

Soppåsarna är gjorda av polyeten och andelen återvunnet material är över 70 procent. Påsarna är testade för att hålla för det innehåll som den är till för. Den gröna påsen för matavfall är därför lite tjockare.

–   Kastar du exempelvis mjölkförpackningar , metallförpackningar eller andra kartonger med vassa kanter i den röda påsen kommer den inte att hålla, eftersom den inte är anpassad för det, säger Peter Ferenczy. Förpackningar ska du sortera ut och lämna på återvinningsstationen.

Lite siffror…

I Vetlanda delas det ut 87 gröna påsar och 162 röda påsar per år och invånare. Det betyder ungefär 0,7 påse per dygn och invånare. I Sävsjö är siffran 92 gröna, 158 röda och det är också cirka 0,7 påse per dygn och invånare.

Vi har haft systemet med röda och gröna påsar i våra kommuner sedan 2010. Enligt statistiken ökar förbrukningen med ungefär 1  procent per år – den trenden vill vi definitivt bryta!